Alles wat je moet weten over je simkaart
Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen over de simkaart: van hoe je deze kunt verwisselen tot wat een eSIM is. Lees verder voor alles wat je moet weten over simkaarten en hoe ze werken.
Hoe verwissel ik mijn simkaart?
Er zijn verschillende redenen om je simkaart te verwisselen. De voornaamste is het overstappen naar een andere provider, maar ook bij een geblokkeerde telefoon of een nieuw toestel kan dit nodig zijn. Volg deze stappen om je simkaart te verwisselen:
- Zoek het vakje aan de zijkant van je telefoon waar de simkaart in zit. Gebruik de bijgeleverde tool of een paperclip en druk deze in het gaatje van het vakje.
- Haal de oude simkaart eruit en plaats de nieuwe simkaart.
- Duw het vakje weer terug naar binnen.
- Activeer je simkaart door de pincode in te voeren op je scherm.
- Je simkaart is nu geactiveerd en je telefoon is klaar voor gebruik.
Wat is een simlock en hoe verwijder ik het?
Een simlock is een digitaal slot dat voorkomt dat je telefoon met een andere simkaart dan die van je eigen provider gebruikt kan worden. De meeste telefoons zijn inmiddels simlockvrij, maar sommige oudere toestellen hebben nog wel een simlock.
Als je een sim only-abonnement afsluit, is het verstandig om vooraf te controleren of je telefoon simlockvrij is. Dit kun je doen door een andere simkaart in je telefoon te plaatsen of door je IMEI-nummer op IMEI.info in te vullen. Je vindt dit nummer door *#06# te bellen of bij de apparaatgegevens in de instellingen.
Een simlock kun je niet zelf verwijderen; dit moet je provider voor je doen. Vaak ontvang je een code om je telefoon simlockvrij te maken. Als je telefoon minstens een jaar oud is, zal je provider dit vaak gratis doen. Voor nieuwere toestellen kan hier een eenmalig bedrag voor in rekening worden gebracht.
Wat is de pincode/pukcode van mijn simkaart?
Wanneer je je telefoon (opnieuw) opstart of wanneer je een nieuwe simkaart hebt geplaatst, zal je telefoon om een pincode vragen. Deze viercijferige code beschermt de gegevens op je simkaart. De standaard pincode staat op de achterkant van de simkaart. Het is aan te raden om deze standaard pincode te wijzigen voor een betere beveiliging.
Ben je de pincode vergeten of heb je deze drie keer verkeerd ingevoerd, dan wordt je simkaart geblokkeerd. Om deze blokkade op te heffen, moet je de pukcode invoeren. De pukcode is een achtcijferige code die je samen met je simkaart hebt gekregen. Als je de pukcode niet weet, neem dan contact op met je provider. Voer je de pukcode tien keer verkeerd in, dan wordt je simkaart permanent geblokkeerd.
Heb je een iPhone? Dan kun je de pincode van je simkaart wijzigen via de instellingen. Ga naar “Instellingen”, klik op “Telefoon”, vervolgens op “Sim-pincode” en kies “Wijzig pincode”. Voer eerst je huidige pincode in, daarna kun je een nieuwe pincode instellen.
Waar staat mijn simkaartnummer?
Elke simkaart heeft een uniek nummer, het ICC-ID (Integrated Circuit Card ID). Dit bestaat uit 8 tot 20 cijfers (afhankelijk van de provider) en begint vaak met 8931. Dit nummer kan nodig zijn bij nummerbehoud of het verlengen van je abonnement.
Je vindt het simkaartnummer op de achterkant van je simkaart, naast de gouden chip. Het nummer is ook in de instellingen van je telefoon te vinden. Android-gebruikers hebben hier meestal een speciale app zoals “SIM Card” voor nodig. Je kunt ook contact opnemen met je provider om het nummer op te vragen.
Wat is een duo-sim?
Met een duo-sim heb je twee simkaarten met hetzelfde telefoonnummer. Dit is handig als je bijvoorbeeld een tablet met datafunctie hebt, zodat je niet steeds van simkaart hoeft te wisselen. Houd er wel rekening mee dat je niet beide apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken.
Wat is een dual-sim?
Een dual-sim telefoon biedt ruimte voor twee simkaarten, vaak met verschillende telefoonnummers en/of abonnementen. Dit is handig als je je zakelijke en privégebruik wilt scheiden zonder twee toestellen mee te nemen. Veel moderne smartphones ondersteunen dual-sim.
Wat is eSIM?
eSIM staat voor “embedded SIM”. Hierbij zit de sim-chip al ingebouwd in je telefoon. Je hoeft dus geen fysieke simkaart meer te plaatsen. Een eSIM is eigenlijk een digitale simkaart die via software kan worden geactiveerd.
Overeenkomsten tussen eSIM en simkaart
Zowel de eSIM als de traditionele simkaart bevatten de gegevens die nodig zijn om verbinding te maken met het netwerk, zoals je telefoonnummer en autorisatiegegevens.
Verschillen tussen simkaart en eSIM
- Digitaal vs. fysiek: Een traditionele simkaart is een fysiek kaartje, terwijl een eSIM via software is ingebouwd en niet fysiek uit de telefoon verwijderd kan worden.
- Wisselgemak: Met een eSIM is het makkelijker om van provider of abonnement te wisselen, omdat dit digitaal gebeurt. Je kunt zelfs meerdere abonnementen op één eSIM hebben.
- Ontwerp: Zonder fysieke simkaartbeslag kan de telefoon compacter en lichter worden ontworpen.
- Duurzaamheid en betrouwbaarheid: Doordat er geen fysieke simkaarten worden verwisseld, is er geen kans op verlies of beschadiging. Een eSIM is ook minder gevoelig voor waterschade of stof.